ماهی های آکواریومی

ماهی های زینتی

ماهی های آکواریومی

ماهی های زینتی

شرایط نگهداری ماهی در آکواریوم

شرایط نگهداری ماهی در آکواریوم

برای نگهداری ماهی ها در آکواریوم فراهم آوردن شرایط زیر ضروری می باشد :  

 

1- اندازه ی آکواریوم را متناسب با نوع ماهی که قصد خرید آنرا دارید ، تعیین کنید . 

برای مثال ؛ ماهیان گوشتخواری نظیر اسکار و پیر انا که به سرعت رشد می کنند و طول آنها تا 35 سانتی متر هم می رسد ، نیاز به یک تانک حداقل 150 لیتری دارند ولی ماهیان گیاهخواری نظیر خانواده زنده زاها را می توان در یک تانک 40 لیتری هم نگهداری کرد. ( البته به این نکته توجه داشته باشید که هر چه اندازه آکواریوم بزرگتر باشد ماهی ها بیش تر رشد کرده و زودتر به بلوغ می رسند . )  

 2- هرگز آب لوله کشی را مستقیما به داخل آکواریوم منتقل نکنید .

دلیل این کار وجود گاز سمی کلر درون آب است که با روش زیر می توان آنرا از بین برد :


 

برای کلر زدایی آب بایستی آب مورد نیاز برای آکواریوم را از 24 ساعت قبل در ظرفی جدا گانه ریخته تا کلر آن از بین رود ، در صورتی هم که یک سوم آن از آب داغ تشکیل شود یا آب با فشار درون ظرف ریخته شود ؛ کلر زدایی سریع تر انجام خواهد گرفت .

3-همیشه آکواریوم و وسایل آن را با نمک بشویید و  از مواد شیمیایی استفاده نکنید.

برای شستن آکواریوم می توان نمک را به دیواره ی مرطوب آکواریوم ریخته و با فرچه یا یک مسواک آن را ضد عفونی کرد .

برای ضد عفونی وسایل ، آنها را در محلول آب نمک (به ازای هر لیتر یک قاشق چایخوری ) به مدت 10 دقیقه قرار داده و با فرچه یا مسواک جرم آنها را از بین ببرید .

4-هر ده روز یکبار یک سوم آب آکواریوم را تعویض کنید .

با اینکار علاوه بر تمیز نگه داشتن آب آکواریوم ، میزان مواد سمی محلول ناشی از فضولات ماهی ها و باقیمانده ی غذاها را کاهش داده و مانع از سنگین شدن آب خواهید شد .

5- درهر بار تعویض یا سیفون آب آکواریوم مقداری نمک به آن اضافه کنید.

علت اینکار جلوگیری از ابتلای ماهی ها به بیماری قارچ میباشد . هم چنین مقدار نمک باید با توجه به شرایط زیستی آن ماهی تعیین گردد . مثلا برای نگهداری اسکار ها در هر 20 لیتر یک قاشق چایخوری و برای اسکات ها در هر 10 لیتر یک قاشق چایخوری نمک اضافه شود .

6- هر گز در آکواریوم وسایل تیز قرار ندهید .

استفاده از وسایل تیز در آکواریوم باعث صدمه دیدن ماهی ها شده و چون درمان آبزیان بسیار سخت تر از سایر جانداران زنده است ، ممکن عفونت ناشی از زخم منجر به مرگ ماهی شما شود .

7- زمان های استفاده از پمپ هو ا :

اگر در آکواریوم شما تعداد زیادی گیاه طبیعی وجود دارد استفاده از پمپ هوا در شب ها ضروری می باشد .

دلیل این امر گرفتن اکسیژن و پس دادن دی اکسید کربن توسط گیاهان در شب ها می باشد .

- ماهی ها را دو تا سه وعده در روز تغذیه کنید.

توصیه می شود در این باره از غذاهایی استفاده شود که پروتئین زیادی دارند مانند کرم فشرده و آرتمیا (تخم میگو ) که در رشد و زیبایی ماهی ها بسیار موثر است .

9- برای ماهی ها به اندازه ی کافی غذا بریزید .

معمولا مقدار غذایی که ماهی در مدت یک دقیقه می خورد برای هر وعده کافی می باشد و در صورتی که مقداری از غذا باقی بماند موجب رسوب شدن آن در کف آکواریوم و در نهایت کدر شدن آب می شود .

10- در غذای ماهی ها تنوع ایجاد کنید .

هر چه غذا متنوع تر شود ماهی ها میل بیشتری به خوردن غذا از خودشان نشان داده و باعث تسریع در رشد آنها خواهد شد .

 

طرز تهیه آرتمیا

طرز تهیه آرتمیا

معروف ترین نوع غذاهای زنده که آکواریومیست های حرفه ای برای غذا دادن به ماهی و یا پرورش بچه ماهی ها و لارو ماهی ها ازش استفاده میکنن , میگوی نمکی یا آرتمیا یا تخم میگو یا ناپلیوس هست . آرتمیا خرچنگ کوچکی هست که بیشتر از 4 میلیمتر نیست و در آبهای خیلی شور زندگی میکنه و در ایران هم در دریاچه ارومیه ساکنه و صادرات تخم میگوی آرتمیا که به نام Urmiana معروف هست , سود خیلی سرشاری داره و هر کیلو از اون در بازارهای جهانی چند صد دلار قیمت داره . تخم میگو , خیلی ریز و به رنگ قهوه ای روشن هست و نکته جالبش اینه که بصورت خشک و پودر هست و سالها میشه اونو نگهداشت . قبل از مصرف باید اونو عمل آورد یا زنده یا Hatch کرد . برای اینکار به لوازمی نیاز دارین و همچنین مخزنی به نام Incubator ! طرز تهیه انکوباتور به روش بسیار ساده رو در زیر می نویسم . ابتدا لوازم مورد نیاز :
- بخاری اتوماتیک .
- سنگ هوا .
- بطری آب معدنی به رنگ شفاف یک و نیم تا 2 لیتری .
- نمک طعام یُد دار یا نمک خالص دریایی 15 تا 20 گرم معادل یک قاشق و نیم غذا خوری .
- آب جوشانده و سرد شده .
- یک pH سنج برای تعیین pH 8.5 .
- یک شلنگ به طول یکمتر .
- پمپ هوای کوچک .
- لامپ کم مصرف از نوع مهتابی یا لامپ مهتابی کوچک .
- چسب آکواریوم برای آب بندی لوله ها .

در شکل زیر Cyst های میگوی آرتمیا یا کیست های اون رو میتونید مشاهده کنید . سمت راست در اندازه معمولی و سمت چپ بزرگ شده توسط میکروسکپ .


ابتدا بطری آب معدنی رو کاملن شسته و با آب داغ ضد عفونی میکنید . بعد اونو وارونه میکنید و انتهای اونو میبرید و دور می اندازید . حالا وسط درب بطری رو بوسیله میخ داغ سوراخ میکنید و شلنگ هوا رو از داخلش عبور میدین . معمولن شلنگ هوا باید به اندازه یک تا 2 سانتیمتر در داخل بطری قرار بگیره . حالا با کمک چسب آکواریم شلنگ و درب بطری رو آب بندی میکنید و صبر میکنید تا کاملن خشک بشه و بعد مقداری آب داخل بطری میریزین و امتحان میکنید تا ببینید نشتی میده با نه ؟ حالا انتهای بطری رو از طرفین بوسیله میخ داغ دو سوراخ کوچک میکنید و ازش طنابی عبور میدین و اونو بعنوان حلقه نگهدارنده ظرف قرار میدین و ظرف رو بوسیله اون بصورت وارونه آویزون میکنید .
نمک طعام رو با آب مخلوط میکنید و در مخزن میریزید و توسط pH سنج اونو اندازه گیری میکنید و میزان اونو روی 8.5 قرار میدید . حالا به مدت 2 ساعت پمپ هوا رو روشن میکنید تا نمک کاملن با آب مخلوط بشه و آب هم از اکسیژن غنی . بعد از دو ساعت بخاری رو روی دمای 28 درجه تنظیم میکنید و داخل ظرف قرار میدین و مهتابی رو هم روشن میکنید بطوریکه ظرفتون بطور کامل روشن بشه و عمل انکوباسیون آغاز میشه ! اهمیت نور دهی برای این هست که حتا از اولین ساعت های خیس خوردن تخم ها , تابش نور باعث شکفتگی بیشتر و سریعتر تخم ها میشه ! بعد از 5 تا 10 ساعت جریان هوا رو قطع میکنید و صبر میکنید تا جریان آب آروم بشه . حالا تخم هایی که عمل نیومدن یا فاسد شدن , روی سطح آب قرار میگیرن . با یه توری ریز اونها رو میتونید از سطح آب جمع کنید و دوباره پمپ هوا رو روشن کنید . بعد از 20 تا 36 ساعت میگوها از تخم در میان و شروع به شنا کردن میکنن . اندازه اونها کمتر از یک میلیمتر هست .


در این موقع با قطع جریان هوا و ته نشین شدن پوسته ها , بوسیله پیپت و یا سرنگ میتونید به راحتی نوزادان میگو رو جمع آوری کنید . بهترین روش این هست که ظرف رو در کنار منبع نور قرار بدین بطوریکه نیمی از ظرف تاریک باشه و نیم دیگه روشن . نوزادان میگو به سمت نور جذب میشن و به راحتی میتونید اونها رو بگیرید . نکته مهم در تغذیه از آرتمیا این هست که برای لارو ماهی ها نوزادان باید حتمن تازه باشن و نباید بیش از 30 ساعت از شکفتن اونها گذشته باشه چون هم سخت تر میشن و هم ارزش غذاییشون کمتر میشه ! عوامل مهمی که در شکفتن بیشتر تعداد تخمها اثر میذاره ثابت بودن دما و اکسیژن آب و خالص بودن نمک و مقدار اون در حد 15 تا 20ppt و نور دهی مناسب و همچنین نوع تخم هاست